Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Φτιάχνει τα προσχήματα για 900 απολύσεις.
Με «μελέτες» επιχειρεί να απαλλαγεί από εκατοντάδες εργαζόμενους και να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Τη δραστική μείωση του προσωπικού απεργάζεται η δημοτική αρχή (ΝΔ) του Δήμου Αμαρουσίου, πατώντας πάνω στον αντιδραστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ 3230/2004, που καθιέρωσε «τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας» των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Αλλά και έχοντας ως άλλοθι παλαιότερη πρόταση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΝ, που είχε προτείνει την εφαρμογή αυτού του απαράδεκτου μέτρου στο δήμο.
Πριν λίγες μέρες, η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας το νόμο αυτό, παρουσίασε δύο σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία είχε αναθέσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το προσωπικό που χρειάζεται ο δήμος για τον ίδιο και τις δημοτικές επιχειρήσεις που διαθέτει είναι περίπου 1.000 άτομα. Από αυτά, οι μισοί πρέπει να είναι μόνιμο προσωπικό και οι άλλοι μισοί να απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας, «όπως, ενδεικτικά, φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων stage, ΑμΕΑ, κ.ά.».
Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι.
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν προτείνονται βέβαια για την κάλυψη κάποιων έκτακτων αναγκών. Αντιθέτως, η μελέτη το λέει καθαρά: «Συνολικά εκτιμάται ότι θα πρέπει να απασχολεί περίπου 950-1.050 εργαζόμενους, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά». Οι πραγματικοί λόγοι είναι δύο: Πρώτον, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω ελαστικών μορφών εργασίας είναι πιο φθηνοί και, δεύτερον, είναι πιο ευάλωτοι στις εργοδοτικές πιέσεις που αποσκοπούν στην εντατικοποίηση της εργασίας προκειμένου να παραχθεί περισσότερο έργο. Και σε αυτό η μελέτη είναι σαφής: Οι μορφές αυτές αποσκοπούν στον «περιορισμό του κόστους μισθοδοσίας και παράλληλα την αποτελεσματικότερη λειτουργία του (σ.σ. του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων)».
Σήμερα στο δήμο απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι, από τους οποίους μόνο οι 157 είναι μόνιμοι! Αναμένεται να γίνουν προσλήψεις που θα ανεβάσουν τον αριθμό των μονίμων στους 400 και το σύνολο των εργαζομένων στους 1.900. Συνεπώς, για να εφαρμοστεί η μελέτη, ο δήμος θα πρέπει να απολύσει περίπου 900 εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και περίπου 700 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου! Ο δήμος έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει κατά γράμμα τη μελέτη και ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε όσοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου δε χρειάζονται στο δήμο να πάνε σε άλλους δήμους, νομαρχίες ή περιφέρειες. Ομως, αυτά είναι απλές υποσχέσεις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».
Από κοντά και η αξιολόγηση.
Αλλωστε, η δημοτική αρχή δημιουργεί ήδη τα προσχήματα για τη μείωση του προσωπικού. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η διαδικασία «αξιολόγησης» στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω ενός περίεργου μορφώματος που αποκαλείται Οργανισμός Εργασίας; Μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούλη του 2007, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2008 και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν, εντελώς ...συμπτωματικά, τον ίδιο καιρό με την προαναφερόμενη μελέτη. Η «αξιολόγηση» ανατέθηκε σε μια πολυεθνική με την επωνυμία «Extended DISC International», που σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Οργανισμού είναι «μία από τις κορυφαίες εταιρείες» στο να «αξιολογεί» εργαζόμενους. Και βέβαια η «αξιολόγηση» γίνεται πάντα με κριτήρια που μετράνε κατά πόσο οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, δηλαδή την αύξηση των κερδών της.
Τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης», ούτε λίγο - ούτε πολύ, βγάζουν ότι πάνω από το 85% των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι «πολύ χαμηλού επιπέδου» σχετικά με το «νοητικό συλλογισμό». Δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τους χαρακτηρίζει χαζούς! Και μεταξύ άλλων προτείνεται «επανεξέταση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που κρίνονται απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία και παραγωγικότητα των υπηρεσιών του δήμου», «δημιουργία συστήματος κινήτρων και επιβράβευσης σε σχέση με την παραγωγικότητα», «δημιουργία συστήματος ελέγχου». Σε απλά ελληνικά, απολύσεις, σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα, χειραγώγηση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι άσχετο το σχόλιό μου, αλλά πρόσφατα απολύθηκε από την καφετέρια που είναι απέναντι από το Δημαρχείο στο Μαρούσι, εργαζόμενος, επειδή...έβαψε τα μαλλιά του! Προφανώς υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά για της γυναίκες και τους άντρες εργαζόμενους. Στις γυναίκες όλα επιτρέπονται-κι όταν λέμε όλα,εννοούμε όλα-, ενώ στου άντρες όχι; Θα παρέμβει κανείς γι' αυτή την απόλυση;