Σάββατο 18 Απριλίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Πρωτοπόρα δράση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Οι αγώνες και η απειθαρχία στις εντολές κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων της έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι τελευταίοι 176 συμβασιούχοι πέρασαν στο μόνιμο προσωπικό
Την ίδια ώρα που οι δημοτικές αρχές, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι μεταξύ τους συνεργασίες, απολύουν σωρηδόν συμβασιούχους και προσλαμβάνουν στρατιές εργαζομένων με κάθε είδους ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, η δημοτική αρχή της Νίκαιας πετυχαίνει σημαντικές κατακτήσεις στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Μια τέτοια νίκη σηματοδοτεί και η μονιμοποίηση, την περασμένη Πέμπτη, των τελευταίων 167 συμβασιούχων που απασχολούνταν στο Δήμο Νίκαιας, ο οποίος πλέον είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα που «μετράει» ελάχιστους συμβασιούχους - περίπου 10 - στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται να προστεθούν στους πάνω από 350 συμβασιούχους συναδέλφους τους, που έχουν μονιμοποιηθεί από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση η «Δημοκρατική Ενότητα». Την ίδια ώρα, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, η δημοτική αρχή σε ολόκληρη τη θητεία της δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη με stage, εποχιακή απασχόληση και συνολικά με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Η μονιμοποίηση των 176 συμβασιούχων ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της δημοτικής αρχής να μην πειθαρχήσει στους νόμους και τα νομικίστικα τερτίπια που επέβαλαν την απόλυσή τους και έβαζαν σοβαρά προσκόμματα στην προσπάθεια για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ηταν αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης της δημοτικής αρχής, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, να πάει κόντρα σε νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις αντιδραστικές εκείνες διατάξεις του Συντάγματος, που στήριξαν από κοινού τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες βάζουν επιπλέον προσκόμματα στην μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων.
Οι αγώνες που έδωσε η δημοτική αρχή, αταλάντευτα στην πρωτοπορία της μάχης για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ήταν αυτοί που οδήγησαν στη μονιμοποίηση των τελευταίων 176 συμβασιούχων. Αναδεικνύοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική της απειθαρχίας στην αντεργατική στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της είναι η μόνη συμφέρουσα επιλογή για τους εργαζόμενους, που μπορεί να αποφέρει σοβαρές κατακτήσεις.
Το ΚΚΕ
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ χαιρετίζει την επιτυχή έκβαση του αγώνα της δημοτικής αρχής του Δήμου Νίκαιας. Σημειώνει ότι ο Δήμος Νίκαιας συγκρούστηκε με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ, υπερασπίστηκε αταλάντευτα το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, «πρόβαλε στην πράξη τη γραμμή της απειθαρχίας και της ρήξης με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων διαχρονικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ».
Η ΚΟΠ του ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας, ειδικά τώρα που το κεφάλαιο, αξιοποιώντας την κρίση, επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα κι απ' αυτόν τον αγώνα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, «να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το ΚΚΕ».
Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, μιλώντας την Πέμπτη στον «Ρ», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Το αποτέλεσμα του πολύχρονου αυτού αγώνα δείχνει πως σε ένα τοπίο αιρετών που έχουν ασπαστεί τις συμφωνίες της ΕΕ για συμβασιούχους, μερική απασχόληση, stage, μπορεί να υπάρχουν δημοτικές αρχές που αγωνίζονται και ο αγώνας να φέρνει αποτελέσματα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων, ώστε οι δήμοι να παρέχουν μεγαλύτερο έργο στους δημότες και να γίνεται απρόσκοπτα η μισθοδοσία των εργαζομένων».